Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 15-26.09.2025
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
GUMISIE MISIE- posiłki zmiksowane
|
PODWIECZOREK |
15.09.25 pon |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -dżem niskosłodzony 10g, -kakao/ herbata 150ml |
Woda 150ml, Mini marchewki 50g
|
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml II danie- pierogi z serem 120g, kompot owocowy 200ml |
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 150ml II danie- kuskus 60g, jajko 40g, bukiet warzyw -50g, kompot owocowy 200ml |
woda- 200ml, śliwka 80g |
alergeny |
1,3, 7,9,* |
|
|
|
|
16.09.25 wtorek |
- pieczywo zwykłe-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa- 20g -pomidor- 20g, -ogórek zielony 20g, -kawa /herbata 150ml, |
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa – wiedeńska na w.m.w 180ml II danie- schab w sosie własnym 50g, kluski śląskie 80g, kapusta biała gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
Zupa –wiedeńska na w.m.w 150ml II danie- schab w sosie własnym 40g, ziemniaki 60g, marchewka gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
woda 200ml, kisiel owocowy 150ml,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
17.09.25 środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna gumisiowa /mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml, Brokuł 50g |
Zupa- krem z warzyw w.m.w 150ml II danie- filet drobiowy 50g, ziemniaki puree 80g, sur. z kapusty pekińskiej 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Zupa- krem z warzyw w.m.w-120ml II danie- filet drobiowy 40g, ziemniaki - 60g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Ciasto drożdżowe z kruszonką (w.w) 120g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
18.09.25 czw |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - ser żółty 20g, -pomidor 10g, -ogórek 10g,
-herbata 200ml, |
Woda -200ml, Jabłuszka, |
Zupa- z ciecierzycą w.m.w-180ml II danie- makaron wieloziarnisty -80g, pulpety w sosie pomidorowym - 50g, sur. z ogórka 50g, kompot mix owocowy 150ml, |
Zupa- z ciecierzycą na w.m.w 150ml II danie- pulpety w sosie pomidorowym 40g, makaron wieloziarnisty 60g, mini marchewki 40g, kompot mix owocowy 150ml, |
Deserek z galaretki 120g, Woda- 200ml |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
|
19.09.25 piątek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - paprykarz 20g, -ogórek kiszony 15g, -kawa/herbata 200ml,
|
Woda -200ml, Biszkopciki, |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml II danie- kluski łyżką kładzione 150g, kiszona gotowana kapusta 60g, kompot wiśniowy 150ml |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 150ml II danie- makaron ryżowy 60g, kurczak w sosie własnym 50g, brokuł 60g, kompot wiśniowy 150ml |
wafelki 100g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
22.09.25 pon |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - biały ser 30g/powidła 20g, -pomidor malinowy 20g, -herbata 200ml, |
chrupki kukurydziane 20g , sok 100% jabłkowy/ woda 200ml |
Zupa- ziemniaczana na w.m.w 180ml II danie – pyzy z sosem miodowym 150g kompot śliwkowy 150ml |
Zupa- ziemniaczana na w.m.w 150ml II danie – ziemniaki 60g, jajko ze szczypiorem 40g, kalafior 50g, kompot śliwkowy 150ml |
arbuz 100g woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
|
23.09.25 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka drobiowa 30g, -papryka 15g, -kakao/herbata 200ml, |
woda 200ml, brokuł 50g
|
Zupa- krem dyniowy na w.m.w 150ml II danie- udka w marynacie ziołowej 50g, ziemniaki 80g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml |
Zupa- krem dyniowy na w.m.w 120ml II danie- udka w marynacie ziołowej 40g, ziemniaki 60g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml, |
Drożdżówki z kruszonką (w.w) 100g, Woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
24.09.25 środa |
- rogale maślane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna z zacierką/mleko kokosowe 150g, -herbata 200ml, |
-mini marchewki, /woda 200ml,
|
Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w 180ml II danie- rybka-pulpecik 60g, ziemniaki 80g, sur. koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 50g, kompot truskawkowy 150ml, |
Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w, II danie- rybka-pulpecik 40g, ziemniaki 80g, brokuł 50g, kompot truskawkowy 150ml, |
Śliwka 100g, woda 200ml,
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
25.09.25 czw
|
-rogalik maślany 60g, -masło/margaryna roślinna 5, -paszczet drobiowy (w.w) 50g, -ogórek zielony 20g, -herbata 200ml |
-woda 200ml, Chrupki kukurydziane, |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 180ml, II danie- potrawka z kurczaka 60g, ryż 80g, sur z marchwi i brzoskwini 60g, kompot mix owocowy, 150ml |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml, II danie- ryż 60g, potrawka z kurczaka 40g, sur z marchwi i brzoskwini 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Babeczki dyniowe (wyrób własny) 120g, woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
26.09.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -sałatka warzywna (jajko, marchew, ziemniaki, pietruszka, por, kukurydza, groszek) -herbata 200ml |
-woda 200ml, jabłko
|
Zupa- fasolowa 180ml na w.m.w II danie- knedle z truskawkami 150g, kompot wiśniowy 150ml
|
Zupa- warzywny 150ml na w.m.w II danie- ryż 50g, pulpecik w sosie koperkowym, zielony ogórek 50g, kompot wiśniowy 150ml
|
Serek waniliowy/Mus owocowy 120g Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ