Czwartek, 18.9.2025
Name days: Irena / Józef / Stanisław
Idź do strony głównej Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Jadłospis

Wersja do wydrukuWersja PDF

Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,

Jadłospis dekadowy 15-26.09.2025

DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

GUMISIE MISIE- posiłki zmiksowane

 

PODWIECZOREK

15.09.25

pon

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-dżem niskosłodzony 10g,

-kakao/ herbata 150ml

Woda 150ml,

Mini marchewki 50g

 

Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml

II danie- pierogi z serem 120g, kompot owocowy 200ml

Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 150ml

II danie- kuskus 60g, jajko  40g, bukiet warzyw -50g, kompot owocowy 200ml

woda- 200ml,

śliwka 80g

alergeny

1,3, 7,9,*

 

 

 

 

16.09.25

wtorek

- pieczywo zwykłe-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka konserwowa- 20g

-pomidor- 20g,

-ogórek zielony 20g,

-kawa /herbata 150ml,

Woda 150ml,

Chrupki kukurydziane 50g

Zupa – wiedeńska na w.m.w 180ml

II danie- schab w sosie własnym 50g, kluski śląskie 80g, kapusta biała gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml

 

Zupa –wiedeńska na w.m.w 150ml

II danie- schab w sosie własnym 40g, ziemniaki 60g,  marchewka gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml

 

woda 200ml,

kisiel owocowy 150ml,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

17.09.25

środa

- rogaliki maślane-60g

-masło/margaryna roślinna 5g,

-zupa mleczna gumisiowa /mleko kokosowe 200ml

-herbata 150ml

 

Woda- 200ml,

Brokuł 50g

Zupa- krem z warzyw w.m.w 150ml

II danie- filet drobiowy 50g, ziemniaki puree 80g, sur. z kapusty pekińskiej 60g, kompot wiśniowy 150ml,

 

Zupa- krem z warzyw w.m.w-120ml

II danie- filet drobiowy 40g,  ziemniaki - 60g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Ciasto drożdżowe z kruszonką (w.w) 120g,

woda 200ml

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

 

18.09.25

czw

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- ser żółty 20g,

-pomidor 10g,

-ogórek 10g,

 

-herbata 200ml,

Woda -200ml,

Jabłuszka,

Zupa- z ciecierzycą w.m.w-180ml

II danie- makaron wieloziarnisty -80g, pulpety w sosie pomidorowym - 50g, sur. z ogórka 50g, kompot mix owocowy 150ml,

Zupa- z ciecierzycą na w.m.w 150ml

II danie- pulpety w sosie pomidorowym 40g, makaron wieloziarnisty 60g, mini marchewki 40g, kompot mix owocowy 150ml,

Deserek z galaretki 120g,

Woda- 200ml

alergeny

1,3,7,9,*

 

 

 

 

19.09.25

piątek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- paprykarz 20g,

-ogórek kiszony 15g,

-kawa/herbata 200ml,

 

Woda -200ml,

Biszkopciki,

Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml

II danie- kluski łyżką kładzione 150g, kiszona gotowana kapusta 60g, kompot wiśniowy 150ml

Zupa- pomidorowa z ryżem  na w.m.w 150ml

II danie- makaron ryżowy 60g, kurczak w sosie własnym 50g, brokuł 60g, kompot wiśniowy 150ml

wafelki 100g, woda 200ml

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

 

22.09.25

pon

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- biały ser 30g/powidła 20g,

-pomidor malinowy 20g,

-herbata 200ml,

chrupki kukurydziane 20g , sok 100% jabłkowy/ woda 200ml

Zupa- ziemniaczana na w.m.w 180ml

II danie – pyzy z sosem miodowym 150g kompot śliwkowy 150ml

Zupa- ziemniaczana na w.m.w 150ml

II danie – ziemniaki 60g, jajko ze szczypiorem 40g, kalafior 50g, kompot śliwkowy 150ml 

arbuz 100g

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9,*

 

 

 

 

23.09.25

wtorek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka drobiowa 30g,

-papryka 15g,

-kakao/herbata 200ml,

woda 200ml,

brokuł 50g

 

Zupa- krem dyniowy na w.m.w 150ml

II danie- udka w marynacie ziołowej 50g, ziemniaki 80g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml

Zupa- krem dyniowy na w.m.w 120ml

II danie- udka w marynacie ziołowej 40g, ziemniaki 60g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml,

Drożdżówki z kruszonką (w.w) 100g,

Woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

24.09.25

środa

- rogale maślane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- zupa mleczna z zacierką/mleko kokosowe 150g,

-herbata 200ml,

-mini marchewki,

/woda 200ml,

 

Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w 180ml

II danie- rybka-pulpecik 60g, ziemniaki 80g, sur. koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 50g, kompot truskawkowy 150ml,

Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w,

II danie- rybka-pulpecik 40g, ziemniaki 80g, brokuł 50g, kompot truskawkowy 150ml,

Śliwka 100g,

woda 200ml,

 

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

 

25.09.25

czw

 

-rogalik maślany 60g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-paszczet drobiowy (w.w) 50g,

-ogórek zielony 20g,

-herbata 200ml

-woda 200ml,

Chrupki kukurydziane,

Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 180ml,

II danie- potrawka z kurczaka 60g, ryż 80g, sur z marchwi i brzoskwini 60g, kompot mix owocowy, 150ml

Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml,

II danie- ryż 60g, potrawka z kurczaka 40g, sur z marchwi i brzoskwini 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Babeczki dyniowe (wyrób własny) 120g, woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

26.09.2025

piątek

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-sałatka warzywna (jajko, marchew, ziemniaki, pietruszka, por, kukurydza, groszek)

-herbata 200ml

-woda 200ml,

jabłko

 

Zupa- fasolowa 180ml na w.m.w

II danie- knedle z truskawkami 150g, kompot wiśniowy 150ml

 

Zupa- warzywny 150ml na w.m.w

II danie- ryż 50g, pulpecik w sosie koperkowym, zielony ogórek 50g, kompot wiśniowy 150ml

 

Serek waniliowy/Mus owocowy 120g

Woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne

9.Seler i produkty pochodne;

10.Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia

13.Łubin i produkty pochodne;

14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.

 

Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.

 

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

 

   DZIENNA  STAWKA  ŻYWIENIOWA  WYNOSI  7.00 ZŁ

Galeria Zdjęć