Poniedziałek, 10.11.2025
Name days: Lena / Leon / Natalia
Idź do strony głównej Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Jadłospis

Wersja do wydrukuWersja PDF

Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,

Jadłospis tygodniowy 3-7.11.2025

DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

3.11.2025

poniedziałek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-dżem niskosłodzony 20g

-kakao/ herbata 150ml

Woda/ brokuł- 50g,

 

Zupa- ogórkowa na w.m.w 180ml

II danie- kotlet jajeczny 60g, ziemniaki 80g, fasola szparagowa 50g, kompot owocowy 200ml

Racuszki z prażonymi jabłkami 150g woda- 200ml,

alergeny

1,3, 7,9,*

 

 

 

4.11.2025

wtorek

-bułka, pieczywo zwykłe-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka drobiowa- 20g

-sałata lodowa- 20g,

-papryka 20g,

-kawa zbożowa /herbata 150ml,

Woda z cytryną i melisą- 150ml

Zupa –wiedeńska na w.m.w 180ml

II danie- gulasz wieprzowy 60g, kluski śląskie 80g, kapusta biała gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml

 

Zestaw owocowy (śliwka, jabłko, gruszka) 100g, woda 200ml,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

5.11.2025

Środa

- rogaliki maślane-60g

-masło/margaryna roślinna 5g,

-zupa mleczna z kaszą manną/mleko kokosowe 200ml

-herbata 150ml

 

Woda- 200ml

jabłko 50g,

Zupa- krem z  ciecierzycy na w.m.w 180ml

II danie- ryba-pulpet 50g, ziemniaki 80g, sur litewska 50g, kompot wiśniowy 150ml,

 

zestaw warzywny (brokuł, mini marchew) 120g,

woda 200ml

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

6.11.2025

czwartek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- ser żółty 20g,

- ogórek 20g,

-pomidor 20g

-kawa zbożowa /herbata 200ml,

 

Woda -200ml,

Chrupki kukurydziane 30g

Zupa- ziemniaczana w.m.w-150ml

II danie- mięso mielone 60g, ziemniaki- 80g, sur włoska 50g, kompot mix owocowy 150ml,

Budyń waniliowy z jagodami 150g,

Woda- 200ml

alergeny

1,3,7,9,*

 

 

 

7.11.2025

piątek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-sałatka makaronowa (makaron kokardki, zielony ogórek, koperek, kukurydza, szynka konserwowa) 120g,

-kawa zbożowa /herbata 200ml,

 

Woda -200ml

banan 50g,

Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml

II danie- gzika ze szczypiorkiem 80g, ziemniaki z koperkiem 100g, kompot wiśniowy 150ml

rogale Marcinkowskie 150g wyrób własny, woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne

9.Seler i produkty pochodne;

10.Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia

13.Łubin i produkty pochodne;

14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.

 

Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.

 

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

 

   DZIENNA  STAWKA  ŻYWIENIOWA  WYNOSI  7.00 ZŁ

Galeria Zdjęć