
Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis tygodniowy 3-7.11.2025
|
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
3.11.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -dżem niskosłodzony 20g -kakao/ herbata 150ml |
Woda/ brokuł- 50g,
|
Zupa- ogórkowa na w.m.w 180ml II danie- kotlet jajeczny 60g, ziemniaki 80g, fasola szparagowa 50g, kompot owocowy 200ml |
Racuszki z prażonymi jabłkami 150g woda- 200ml, |
|
alergeny |
1,3, 7,9,* |
|
|
|
|
4.11.2025 wtorek |
-bułka, pieczywo zwykłe-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka drobiowa- 20g -sałata lodowa- 20g, -papryka 20g, -kawa zbożowa /herbata 150ml, |
Woda z cytryną i melisą- 150ml |
Zupa –wiedeńska na w.m.w 180ml II danie- gulasz wieprzowy 60g, kluski śląskie 80g, kapusta biała gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
Zestaw owocowy (śliwka, jabłko, gruszka) 100g, woda 200ml,
|
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
5.11.2025 Środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna z kaszą manną/mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml jabłko 50g, |
Zupa- krem z ciecierzycy na w.m.w 180ml II danie- ryba-pulpet 50g, ziemniaki 80g, sur litewska 50g, kompot wiśniowy 150ml,
|
zestaw warzywny (brokuł, mini marchew) 120g, woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
6.11.2025 czwartek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - ser żółty 20g, - ogórek 20g, -pomidor 20g -kawa zbożowa /herbata 200ml,
|
Woda -200ml, Chrupki kukurydziane 30g |
Zupa- ziemniaczana w.m.w-150ml II danie- mięso mielone 60g, ziemniaki- 80g, sur włoska 50g, kompot mix owocowy 150ml, |
Budyń waniliowy z jagodami 150g, Woda- 200ml |
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
|
7.11.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -sałatka makaronowa (makaron kokardki, zielony ogórek, koperek, kukurydza, szynka konserwowa) 120g, -kawa zbożowa /herbata 200ml,
|
Woda -200ml banan 50g, |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml II danie- gzika ze szczypiorkiem 80g, ziemniaki z koperkiem 100g, kompot wiśniowy 150ml |
rogale Marcinkowskie 150g wyrób własny, woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
|
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
|
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ