Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 12-23.05.2025
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
12.05.2025 poniedziałek |
-pieczywo mieszane, zwykłe 40g -masło/margaryna roślinna 5g, -ser żółty 20g, -pomidor malinowy 20g - kakao/mleko kokosowe 150ml, herbata |
-woda 150ml, -jabłko 50g,
|
Zupa-z kalarepy na w.m.w 180ml II danie- schab w sosie własnym 50g, kasza pęczak 80g, sur z kiszonej kapusty 60g, kompot truskawkowy 200ml
|
Woda 200ml jogurt owocowy 150ml, |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
13.05.2025 wtorek |
-pieczywo zwykłe, mieszane-40g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka delikatesowa 20g, -papryka 10g, -kawa /herbata 150ml,
|
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa – ryżanka na w.m.w 180ml II danie- udka w marynacie ziołowo-miodowej 50g, ziemniaki 80g, sur z marchwi i brzoskwini 60g, kompot ze śliwki 200ml
|
Woda 200ml, banan 120g,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
14.05.2025 Środa
|
- rogalik maślany -40g -masło/margaryna roślinna 5g, - zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 150ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml, biszkopty 50g |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml II danie- ryby pulpecik 50g, ziemniaki 80g, sur koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Woda 200ml jabłko 150g, |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
15.05.2025 czwartek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -sałatka makaronowa (makaron ryżowy, ser żółty, szynka, kukurydza, pora, zielony ogórek) 120g - herbata 200ml,
|
Woda 200ml, Brokuł 50g, |
Zupa- rosół z kluseczkami na w.m.w 180ml II danie- pulpeciki w sosie koperkowym 50g, ziemniaki 80g, buraczki 60g, kompot wieloowocowy 150ml
|
Woda 200ml, kisiel owocowy 150ml |
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
16.05.2025 piątek |
- pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/ margaryna roślinna 5g, -humus warzywny 20g, -papryka 10g, -zielony ogórek 10g,
|
Woda 200ml Biszkopty 50g, |
Zupa- ogórkowa na w.m.w. 180ml II danie- kluski leniwe z masełkiem 180g, kompot wiśniowy 150ml |
Woda 200ml, Chałka drożdżowa 200g, |
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
19.05.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -dżem niskosłodzony truskawkowy 20g, -herbata /mleko 200ml
|
Woda 200ml, Mini marchewki 50g, |
Zupa- grochówka na w.m.w 180ml II danie- kluski łyżką kładzione 150g, kiszona gotowana kapusta 60g, kompot truskawkowy 150ml,
|
Woda 200ml, Jabłko 150g
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
20.05.2025 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka drobiowa 20g, -zielony ogórek 10g, -ogórek kiszony 10g, -kawa /herbata 200ml,
|
woda 200ml, jabłko-50g,
|
Zupa- kalafiorowa na w.m.w 150ml II danie- kotlety mielone wieprzowo-drobiowe 50g, ziemniaki 80g, sur. czelesław (biała kapusta, marchewka, oliwa), kompot porzeczkowy 150ml
|
Woda 200ml, Budyń śmietankowy z jagodami 150g, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
21.05.2025 środa |
- rogale maślane-60g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna z zacierką 150ml/ mleko kokosowe -herbata 200ml, |
-woda 200ml, biszkopty 50g, |
Zupa- ziemniaczana na w.m.w 180ml II danie- indyk w sosie ziołowo-śmietanowym 50g, ryż 80g, brokuł 80g, kompot truskawkowy 150ml,
|
Racuszki jogurtowe z sosem truskawkowym 150g, woda 200ml,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
22.05.2025 czwartek
|
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -biały ser 30g -szczypior 10g, -rzodkiewka 20g -herbata 200ml, kakao 200ml
|
-woda 200ml, chrupki kukurydziane 30g, |
Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 150ml, II danie- biodrówka w sosie własnym 50g, ziemniaki 80g, bukiet warzyw 60g, kompot mix owocowy, 150ml |
Kolorowa galaretka 150g, woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
23.05.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -pasta z makreli 30g -kiszony ogórek 20g, -herbata 200ml
|
-woda 200ml, Brokuł 50g,
|
Zupa- buraczkowa z makaronem 180ml na w.m.w II danie- gzika ze szczypiorkiem 80g, ziemniaki z masełkiem i koprem 100g, kompot wiśniowy 150ml
|
Mufiny marchewkowe 150g, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ