Czwartek, 23.10.2025
Name days: Edward / Marlena / Seweryn
Idź do strony głównej Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Jadłospis

Wersja do wydrukuWersja PDF

Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,

Jadłospis dekadowy 13-24.10.2025

DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

MISIE- posiłki zmiksowane

GUMISIE

PODWIECZOREK

13.10.25

pon

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-krem czekoladowy (w.w)/powidła śliwkowe 10g,

-kakao/ herbata 150ml

Woda 150ml,

Mini marchewki 50g

 

Zupa- kapuśniak na w.m.w 180ml

II danie- makaron kokardki z serem i sosem truskawkowym 200g, kompot owocowy 200ml

Zupa- warzywna na w.m.w 150ml

II danie- makaron gwiazdeczki z sosem truskawkowym 150g, kompot owocowy 200ml

woda- 200ml,

placek drożdżowy z kruszonką 120g

alergeny

1,3, 7,9,*

 

 

 

 

14.10.25

wtorek

- pieczywo zwykłe-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka konserwowa- 20g

-pomidor- 20g,

-ogórek zielony 20g,

-kawa /herbata 150ml,

Woda 150ml,

Chrupki kukurydziane 50g

Zupa – ryżanka na w.m.w 180ml

II danie- kotlecik mielony 50g, ziemniaki 80g, sur włoska (kapusta pekińska, pomidor, ogórek zielony) 50g, kompot ze śliwki 200ml

 

Zupa – ryżanka na w.m.w 150ml

II danie- kotlecik mielony 40g, ziemniaki 60g, marchewka gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml

 

woda 200ml,

kisiel owocowy 150g, chrupki kukurydziane 20g,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

15.10.25

Środa

- rogaliki maślane-60g

-masło/margaryna roślinna 5g,

-zupa mleczna gumisiowa/mleko kokosowe 200ml

-herbata 150ml

 

Woda- 200ml,

Brokuł 50g

Zupa- krem dyniowy na w.m.w 180ml

II danie- gulasz wieprzowy 60g, kasza pęczak 80g, sur litewska (kapusta pekińska, ogórek zielony, ogórek konserwowy, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml,

 

Zupa- krem dyniowy w.m.w-150ml

II danie- gulasz wieprzowy 40g,  kasza jęczmienna 60g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Owoc- gruszka 150g,

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

16.10.25

czw

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- sałatka ziemniaczana (ziemniaki, koperek, ogórek kiszony, ,

-herbata 200ml,

Woda -200ml,

Jabłuszka 50g

Zupa- barszcz biały z makaronem w.m.w-180ml

II danie- ziemniaki -80g, biodrówka w sosie- 50g, buraczki 50g, kompot mix owocowy 150ml,

Zupa- barszcz biały z makaronem na w.m.w 150ml

II danie- biodrówka w sosie 40g, ziemniaki 60g, buraczki 40g, kompot mix owocowy 150ml,

Koktajl bananowo-truskawkowy (w.w) 150ml,

Woda- 200ml

alergeny

1,3,7,9,*

 

 

 

 

17.10.25

piątek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- paprykarz (ryba, ryż, marchewka, pomidor) 30g,

-kawa/herbata 200ml,

Woda -200ml,

Biszkopciki 50g,

Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml

II danie- kluski łyżką kładzione 150g, kapusta kiszona gotowana 80g, kompot wiśniowy 150ml

Zupa- jarzynowa na w.m.w 150ml

II danie- kuskus 60g, jajko z warzywami 50g, bukiet warzyw 60g, kompot wiśniowy 150ml

Tubki owocowe musy 120g, woda 200ml

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

 

20.10.25

pon

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- ser żółty 15g,

-papryka 10g,

-herbata 200ml,

chrupki kukurydziane 20g , woda 200ml

Zupa- kalafiorowa na w.m.w 180ml

II danie – pyzy z sosem karmelowym 150g, kompot śliwkowy 150ml

Zupa- kalafiorowa na w.m.w 150ml

II danie – makaron ryżowy 100g, sos leśny (jagoda, malina) 40g, kompot śliwkowy 150ml 

Zestaw owocowy (gruszka, jabłko, śliwka) 100g

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9,*

 

 

 

 

21.10.25

wtorek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka drobiowa 30g,

-papryka 15g,

-sałata lodowa 20g

-kakao/herbata 200ml,

woda 200ml,

brokuł 50g

 

Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml

II danie- udko z kurczaka w marynacie ziołowo-miodowej 60g, ziemniaki 80g, gotowane mini marchewki 50g, kompot śliwkowy 150ml

Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 150ml

II danie- udko z kurczaka 40g, ziemniaki 60g, gotowane mini marchewki 50g, kompot śliwkowy 150ml,

Deser bananowy 120g,

Woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

22.10.25

środa

- rogale maślane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- zupa mleczna z gwiazdeczkowa/ mleko kokosowe 150g,

-herbata 200ml,

-mini marchewki,

/woda 200ml,

 

Zupa- krem szczawiowo-szpinakowy na w.m.w 150ml

II danie- gołąbki po poznańsku 60g, makaron kolorowy 80g, sur z ogórka 60g, kompot truskawkowy 150ml,

Zupa- krem szczawiowo-szpinakowy na w.m.w,

II danie- gołąbki po poznański 40g, makaron kolorowy 80g, brokuł 50g, kompot truskawkowy 150ml,

Kolorowa galaretka 100g,

woda 200ml,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

23.10.25

czw

 

-rogalik maślany 60g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-pasta humus 30g,

-żółta papryka 20g,

-herbata 200ml

-woda 200ml,

Chrupki kukurydziane,

Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 180ml,

II danie- ryż 80g, potrawka z kurczaka 60g, bukiet warzyw 60g, kompot mix owocowy, 150ml

Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml,

II danie- ryż 60g, potrawka z kurczaka 40g, bukiet warzyw 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Chałka 150g, woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

24.10.25

piątek

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-sałatka warzywna (jajko, marchew, pietruszka, por, ogórek kiszony, kukurydza, groszek)

-herbata 200ml

-woda 200ml,

jabłko

 

Zupa- buraczkowa z makaronem 180ml na w.m.w

II danie rybka-pulpecik 60g, ziemniaki 80g, sur. czelesław (kapusta pekińska, marchew, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml

 

Zupa- buraczkowa z makaronem 150ml na w.m.w

II danie- ziemniaki 60g, ryba- pulpet 50g, starta marchewka 50g, kompot wiśniowy 150ml

 

Kaszka manna z jabłkiem i cynamonem 120g

Woda 200ml

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

 

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne

9.Seler i produkty pochodne;

10.Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia

13.Łubin i produkty pochodne;

14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.

 

Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.

 

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

 

   DZIENNA  STAWKA  ŻYWIENIOWA  WYNOSI  7.00 ZŁ

Galeria Zdjęć