Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 13-24.10.2025
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
MISIE- posiłki zmiksowane GUMISIE |
PODWIECZOREK |
13.10.25 pon |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -krem czekoladowy (w.w)/powidła śliwkowe 10g, -kakao/ herbata 150ml |
Woda 150ml, Mini marchewki 50g
|
Zupa- kapuśniak na w.m.w 180ml II danie- makaron kokardki z serem i sosem truskawkowym 200g, kompot owocowy 200ml |
Zupa- warzywna na w.m.w 150ml II danie- makaron gwiazdeczki z sosem truskawkowym 150g, kompot owocowy 200ml |
woda- 200ml, placek drożdżowy z kruszonką 120g |
alergeny |
1,3, 7,9,* |
|
|
|
|
14.10.25 wtorek |
- pieczywo zwykłe-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa- 20g -pomidor- 20g, -ogórek zielony 20g, -kawa /herbata 150ml, |
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa – ryżanka na w.m.w 180ml II danie- kotlecik mielony 50g, ziemniaki 80g, sur włoska (kapusta pekińska, pomidor, ogórek zielony) 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
Zupa – ryżanka na w.m.w 150ml II danie- kotlecik mielony 40g, ziemniaki 60g, marchewka gotowana 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
woda 200ml, kisiel owocowy 150g, chrupki kukurydziane 20g,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
15.10.25 Środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna gumisiowa/mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml, Brokuł 50g |
Zupa- krem dyniowy na w.m.w 180ml II danie- gulasz wieprzowy 60g, kasza pęczak 80g, sur litewska (kapusta pekińska, ogórek zielony, ogórek konserwowy, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Zupa- krem dyniowy w.m.w-150ml II danie- gulasz wieprzowy 40g, kasza jęczmienna 60g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Owoc- gruszka 150g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
16.10.25 czw |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - sałatka ziemniaczana (ziemniaki, koperek, ogórek kiszony, , -herbata 200ml, |
Woda -200ml, Jabłuszka 50g |
Zupa- barszcz biały z makaronem w.m.w-180ml II danie- ziemniaki -80g, biodrówka w sosie- 50g, buraczki 50g, kompot mix owocowy 150ml, |
Zupa- barszcz biały z makaronem na w.m.w 150ml II danie- biodrówka w sosie 40g, ziemniaki 60g, buraczki 40g, kompot mix owocowy 150ml, |
Koktajl bananowo-truskawkowy (w.w) 150ml, Woda- 200ml |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
|
17.10.25 piątek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - paprykarz (ryba, ryż, marchewka, pomidor) 30g, -kawa/herbata 200ml, |
Woda -200ml, Biszkopciki 50g, |
Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml II danie- kluski łyżką kładzione 150g, kapusta kiszona gotowana 80g, kompot wiśniowy 150ml |
Zupa- jarzynowa na w.m.w 150ml II danie- kuskus 60g, jajko z warzywami 50g, bukiet warzyw 60g, kompot wiśniowy 150ml |
Tubki owocowe musy 120g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
20.10.25 pon |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - ser żółty 15g, -papryka 10g, -herbata 200ml, |
chrupki kukurydziane 20g , woda 200ml |
Zupa- kalafiorowa na w.m.w 180ml II danie – pyzy z sosem karmelowym 150g, kompot śliwkowy 150ml |
Zupa- kalafiorowa na w.m.w 150ml II danie – makaron ryżowy 100g, sos leśny (jagoda, malina) 40g, kompot śliwkowy 150ml |
Zestaw owocowy (gruszka, jabłko, śliwka) 100g woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
|
21.10.25 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka drobiowa 30g, -papryka 15g, -sałata lodowa 20g -kakao/herbata 200ml, |
woda 200ml, brokuł 50g
|
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml II danie- udko z kurczaka w marynacie ziołowo-miodowej 60g, ziemniaki 80g, gotowane mini marchewki 50g, kompot śliwkowy 150ml |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 150ml II danie- udko z kurczaka 40g, ziemniaki 60g, gotowane mini marchewki 50g, kompot śliwkowy 150ml, |
Deser bananowy 120g, Woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
22.10.25 środa |
- rogale maślane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna z gwiazdeczkowa/ mleko kokosowe 150g, -herbata 200ml, |
-mini marchewki, /woda 200ml,
|
Zupa- krem szczawiowo-szpinakowy na w.m.w 150ml II danie- gołąbki po poznańsku 60g, makaron kolorowy 80g, sur z ogórka 60g, kompot truskawkowy 150ml, |
Zupa- krem szczawiowo-szpinakowy na w.m.w, II danie- gołąbki po poznański 40g, makaron kolorowy 80g, brokuł 50g, kompot truskawkowy 150ml, |
Kolorowa galaretka 100g, woda 200ml,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
23.10.25 czw
|
-rogalik maślany 60g, -masło/margaryna roślinna 5, -pasta humus 30g, -żółta papryka 20g, -herbata 200ml |
-woda 200ml, Chrupki kukurydziane, |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 180ml, II danie- ryż 80g, potrawka z kurczaka 60g, bukiet warzyw 60g, kompot mix owocowy, 150ml |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml, II danie- ryż 60g, potrawka z kurczaka 40g, bukiet warzyw 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Chałka 150g, woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
24.10.25 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -sałatka warzywna (jajko, marchew, pietruszka, por, ogórek kiszony, kukurydza, groszek) -herbata 200ml |
-woda 200ml, jabłko
|
Zupa- buraczkowa z makaronem 180ml na w.m.w II danie rybka-pulpecik 60g, ziemniaki 80g, sur. czelesław (kapusta pekińska, marchew, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml
|
Zupa- buraczkowa z makaronem 150ml na w.m.w II danie- ziemniaki 60g, ryba- pulpet 50g, starta marchewka 50g, kompot wiśniowy 150ml
|
Kaszka manna z jabłkiem i cynamonem 120g Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ