Saturday, 15.11.2025
Name days: Albert / Artur / Leopold
Idź do strony głównej Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Jadłospis

Wersja do wydrukuWersja PDF

Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,

Jadłospis tygodniowy 10-14.11.2025

DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

10.11.2025

poniedziałek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-powidła śliwkowe 15g

-kakao/ herbata 150ml

Woda/ jabłko- 50g,

 

Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml

II danie- makaron z jajkiem i warzywami 160g, brokuł 60g, kompot owocowy 200ml

Ciasteczka be-be 50g, woda- 200ml,

alergeny

1,3, 7,9,*

 

 

 

11.11.2025

wtorek

Dzień Niepodległości

 

 

 

 

 

 

alergeny

 

 

 

 

12.11.2025

Środa

- rogaliki maślane-60g

-masło/margaryna roślinna 5g,

-zupa mleczna pł kukurydziane /mleko kokosowe 200ml

-herbata 150ml

 

Woda- 200ml

Mini marchewki 50g,

Zupa- krupnik na w.m.w 180ml

II danie- kluski łyżką kładzione 160g, kapusta kiszona gotowana 60g, kompot wiśniowy 150ml,

 

Musy owocowe 120g,

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

13.11.2025

czwartek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- ser biały 20g,

- ogórek 20g,

-pomidor 20g

-kawa zbożowa /herbata 200ml,

 

Woda -200ml,

Chrupki kukurydziane 30g

Zupa- krem szpinakowy w.m.w-180ml

II danie- filet drobiowy 80g, ziemniaki- 80g,  marchewka gotowana 60g, kompot mix owocowy 150ml,

Bułka maślana (w.w) 150g,

Woda- 200ml

alergeny

1,3,7,9,*

 

 

 

14.11.2025

piątek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-pasta jajeczna 30g

-ogórek kiszony 10g,

-szczypiorek 10g,

-kawa zbożowa /herbata 200ml,

 

Woda -200ml

banan 50g,

Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w 180ml

II danie- naleśniki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym 220g, kompot wiśniowy 150ml

Kisiel owocowy 150ml,

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne

9.Seler i produkty pochodne;

10.Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia

13.Łubin i produkty pochodne;

14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.

 

Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.

 

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

 

   DZIENNA  STAWKA  ŻYWIENIOWA  WYNOSI  7.00 ZŁ

Galeria Zdjęć