
Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis tygodniowy 10-14.11.2025
|
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
10.11.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -powidła śliwkowe 15g -kakao/ herbata 150ml |
Woda/ jabłko- 50g,
|
Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml II danie- makaron z jajkiem i warzywami 160g, brokuł 60g, kompot owocowy 200ml |
Ciasteczka be-be 50g, woda- 200ml, |
|
alergeny |
1,3, 7,9,* |
|
|
|
|
11.11.2025 wtorek |
Dzień Niepodległości
|
|
|
|
|
alergeny |
|
|
|
|
|
12.11.2025 Środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna pł kukurydziane /mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml Mini marchewki 50g, |
Zupa- krupnik na w.m.w 180ml II danie- kluski łyżką kładzione 160g, kapusta kiszona gotowana 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Musy owocowe 120g, woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
13.11.2025 czwartek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - ser biały 20g, - ogórek 20g, -pomidor 20g -kawa zbożowa /herbata 200ml,
|
Woda -200ml, Chrupki kukurydziane 30g |
Zupa- krem szpinakowy w.m.w-180ml II danie- filet drobiowy 80g, ziemniaki- 80g, marchewka gotowana 60g, kompot mix owocowy 150ml, |
Bułka maślana (w.w) 150g, Woda- 200ml |
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
|
14.11.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -pasta jajeczna 30g -ogórek kiszony 10g, -szczypiorek 10g, -kawa zbożowa /herbata 200ml,
|
Woda -200ml banan 50g, |
Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w 180ml II danie- naleśniki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym 220g, kompot wiśniowy 150ml |
Kisiel owocowy 150ml, woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
|
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
|
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ