Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 11-22.11.2024
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
MISIE- posiłki rozdrobnione
|
PODWIECZOREK |
11.11.2024 poniedziałek |
Dzień Niepodległości
|
|
|
|
|
alergeny |
|
|
|
|
|
12.11.2024 wtorek |
-pieczywo zwykłe, mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - ser żółty 20g -pomidor- 20g, -ogórek zielony 20g, -kawa /herbata 150ml, |
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa –krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 180ml II danie- kotlet z jaja 50g, ziemniaki 80g, gotowana marchewka 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
Zupa –krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 150ml II danie- kotlet z jaja 40g, ziemniaki 60g, gotowana marchewka 50g kompot ze śliwki 200ml
|
woda 200ml, jabłko 150g
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
13.11.2024 środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna gumisiowa /mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml |
Woda- 200ml, Biszkopty 50g |
Zupa- ryżanka na w.m.w 180ml II danie- karkówka w sosie własnym 50g, kluski śląskie 80g, gotowana czerwona kapusta 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Zupa- ryżanka w.m.w-150ml II danie- kluski śląskie -60g, karkówka w sosie własnym- 40g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Kisiel owocowy 150ml woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
14.11.2024 czwartek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -sałatka makaronowa (zielony ogórek, ser żółty, jajko, groszek zielony) -herbata 200ml, |
Woda -200ml, Brokuł 50g, |
Zupa- rosół z makaronem w.m.w-180ml II danie- filecik drobiowy 50g, ziemniaki 80g, sur celesław60g, kompot mix owocowy 150ml, |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml II danie- filecik drobiowy 40g, ziemniaki 80g, sur z zielonego ogórka 50g,, kompot mix owocowy 150ml, |
Kaszka manna z jabłkiem i cynamonem 150g, Woda- 200ml |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
|
15.11.2024 piątek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -paprykarz 20g (ryż, ryba, pomidory) w.w. -herbata 200ml,
|
Woda-200ml Jabłko 50g, |
Zupa- kapuśniak na w.m.w 180ml II danie- pierogi leniwe z masełkiem 180g, kompot śliwkowy 150ml,
|
Zupa-kapuśniak na w.m.w. 150ml II danie pierogi leniwe z masełkiem 150g, kompot śliwkowy 150ml, |
Bułeczki maślane (w.w) |
alergeny |
1,3,4,7,9,* |
|
|
|
|
18.11.2024 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - ser biały 20g, -szczypiorek 10g, -herbata 200ml, |
Mini marchewki 50g, woda 200ml |
Zupa- krupnik z kaszą jaglaną na w.m.w 180ml II danie – kluski łyżką kładzione 120g, kiszona gotowana kapusta 50g, kompot śliwkowy 150ml |
Zupa- krupnik z kaszą jaglaną 150ml II danie – kuskus 60g, jajeczko na masełku 40g, bukiet warzyw 50g, kompot śliwkowy 150ml |
Mus owocowy 120g woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
|
19.11.2024 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa 30g, -papryka 15g, -kakao/herbata 200ml, |
woda 200ml, jabłko-50g,
|
Zupa- kalafiorowa na w.m.w 180ml II danie- pulpet w sosie pomidorowym 50g, makaron kokardki 80g, sur z ogórka 50g, kompot śliwkowy 150ml |
Zupa- kalafiorowa na w.m.w 150ml II danie- pulpet w sosie pomidorowym 40g, makaron kokardki 60g, tarty ogórek zielony 50g, kompot śliwkowy 150ml, |
banan 100g, Woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
20.11.2024 środa |
- rogale maślane-60g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna gwiazdeczkowa/mleko kokosowe 150g, -herbata 200ml, |
-woda 200ml, biszkopty 50g, |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml II danie- ryba-pulpet 60g, ziemniaki 80g, sur koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 50g, kompot truskawkowy 150ml, |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 150ml II danie- ryba pulpet 40g, ziemniaki 80g, sur koperkowa 40g, kompot truskawkowy 150ml, |
Galaretka owocowa 150g, woda 200ml,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
21.11.2024 czwartek
|
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -pasta z ciecierzycy 20g, -papryka10g, -herbata 200ml |
-woda 200ml, chrupki kukurydziane 30g, |
Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 150ml, II danie- biodrówka w sosie własnym 60g, ziemniaki 80g, buraczki 60g, kompot mix owocowy, 150ml |
Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 130ml, II danie- ziemniaki 60g, biodrówka w sosie własnym 40g, buraczki 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Budyń śmietankowy z jagodami 120g, woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
22.11.2024 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -sałatka warzywna (marchewka, ziemniaki, cebula, jajko, kukurydza) 120g, -herbata/mleko 200ml |
-woda 200ml, Brokuł 50g,
|
Zupa- ogórkowa 180ml na w.m.w II danie- gzika ze szczypiorem 80g, ziemniaki z koprem 80g, kompot wiśniowy 150ml
|
Zupa—ogórkowa 150ml na w.m.w II danie- gzika ze szczypiorem 60g, ziemniaki 60g, kompot wiśniowy 150ml
|
Drożdżówka z kruszonką (w.w.) 120g Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ