Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 23.06-4.07.2025
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
23.06.2025 poniedziałek |
-pieczywo mieszane, zwykłe 40g -masło/margaryna roślinna 5g, -dżem niskosłodzony 20g, - kakao/mleko kokosowe 150ml, herbata |
-woda 150ml,
|
Zupa- z ciecierzycy na w.m.w 180ml II danie- kluski łyżką kładzione 150g, kapusta kiszona gotowana 60g, kompot truskawkowy 200ml
|
Woda 200ml truskawki 100g, |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
24.06.2025 wtorek |
-pieczywo zwykłe, mieszane-40g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa 30g, -zielony ogórek 10g, -pomidor 10g, -kawa /herbata 150ml,
|
Woda 150ml,
|
Zupa – ryżanka na w.m.w 180ml II danie- pulpety w sosie koperkowym 50g, młode ziemniaki 80g, buraczki 60g, kompot ze śliwki 200ml
|
Woda 200ml, Jabłko/banan 100g,
|
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
25.06.2025 Środa
|
- rogalik maślany -40g -masło/margaryna roślinna 5g, - zupa mleczna z kaszki manny/mleko kokosowe 150ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml,
|
Zupa- pomidorowa z makaronem na w.m.w 180ml II danie- pulpet rybny 50g, ziemniaki 80g, sur koperkowa 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Woda 200ml Tubki owocowe 150g, |
alergeny |
1,3,4,7,9, * |
|
|
|
26.06.2025 czwartek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 40g, -masło/margaryna roślinna 5g, -pasta mięsna 30g, -papryka czerwona 20g, -kiszony ogórek 10g, - herbata 200ml,
|
Woda 200ml,
|
Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 180ml II danie- biodrówka w sosie musztardowym 50g, ziemniaki 80g, mini marchewki 60g, kompot mix owocowy 150ml
|
Woda 200ml, placek zebra 150g (w.w) |
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
27.06.2025 piątek |
- pieczywo zwykłe, mieszane 40g, -masło/ margaryna roślinna 5g, -sałatka warzywna 20g, -herbata 200ml, |
Woda 200ml, |
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w. 180ml II danie- knedle z truskawkami 150g 50g, kompot wiśniowy 150ml |
Woda 200ml, Owoc jabłko150g, |
alergeny |
1,3,4,7,9, * |
|
|
|
30.06.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 40g, -masło/margaryna roślinna 5g, -miód -herbata /kakao 200ml
|
Woda 200ml,
|
Zupa- wiedeńska na w.m.w 180ml II danie- schab w panierce 50g, ziemniaki 80g, sur. z młodej kapusty 60g, kompot truskawkowy 150ml, |
Woda 200ml, Zestaw owocowy arbuz/banan/ jabłko/pomarańcz 100g
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
1.07.2025 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 40g -masło/margaryna roślinna- 5g, - polędwica sopocka 20g, -kiszony ogórek 10g, -kawa /herbata 200ml,
|
woda 200ml,
|
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml II danie- potrawka z kurczaka 50g, ryż 80g, sur. marchwi i brzoskwini, kompot wiśniowy 150ml |
Woda 200ml, Bułeczki maślane 150g, |
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
2.07.2025 środa |
- rogale maślane-60g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna z zacierką 180ml, -herbata 200ml, |
-woda 200ml, |
Zupa- kalafiorowa na w.m.w 180ml II danie- klopsiki w sosie pomidorowym 50g, makaron kokardki 80g, sur z ogórka małosolnego 60g, kompot truskawkowy 150ml,
|
Galaretka owocowa 100g, woda 200ml,
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
3.07.2025 czwartek
|
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 40g, -paprykarz (w.w) 20g -kawa/herbata 200ml
|
-woda 200ml
|
Zupa-krem cebulowy z grzankami 150ml na w.m.w II danie- gulasz wieprzowy 50g, szagówki 80g, kapusta czerwona gotowana 60g, kompot śliwkowy 150ml,
|
Kisiel owocowy 150ml, Woda 200ml, |
alergeny |
1,3,4,7,9,* |
|
|
|
20.06.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -ser żółty 20g, -kawa/herbata 200ml
|
-woda 200ml,
|
Zupa- buraczkowa z makaronem 180ml na w.m.w II danie- kotlet z jajek 50g, ziemniaki 80g, fasolka szparagowa 60g, kompot wiśniowy 150ml
|
Serek waniliowy 120g, Woda 200ml |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ