Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 17-28.02.2025
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
17.02.2025 poniedziałek |
-pieczywo mieszane, zwykłe 35g -masło/margaryna roślinna 5g, -ser żółty 20g, -papryka czerwona 10g, -zielony ogórek 10g, - kakao/mleko kokosowe 150ml, herbata |
-woda 150ml, -jabłko 50g,
|
Zupa-kapuśniak na w.m.w 180ml II danie- pyzy z sosem truskawkowym 180g, kompot truskawkowy 200ml
|
Woda 200ml Zestaw owocowy (jabłko, banan, pomarańcz, kiwi) 100g, |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
18.02.2025 wtorek |
-pieczywo zwykłe, mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa 20g -pomidor- 20g, -ogórek kiszony20g, -kawa /herbata 150ml,
|
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa – ryżanka na w.m.w 180ml II danie- nuggetsy 50g, ziemniaki purée 80g, sur meksykańska (kapusta pekińska, marchew, ogórek zielony, konserwowy, papryka, fasola czerwona konserwowa, kukurydza konserwowa, jogurt) 60g, kompot ze śliwki 200ml
|
woda 200ml, jabłko 120g,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
19.02.2025 Środa
|
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, - zupa mleczna gumisiowa /mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml, Biszkopty 50g |
Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w 180ml II danie- ryba pulpet 50g, ziemniaki 80g, sur koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Babeczki marchewkowe (w.w) 150g, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
20.02.2025 czwartek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - sałatka wiosenna (makaron ryżowy, ogórek zielony, kukurydza, ser żółty, koper) -herbata 200ml/ kawa zbożowa
|
Woda -200ml, Brokuł 50g, |
Zupa- jarzynowa w.m.w-180ml II danie- schab w sosie własnym 50g, kluski śląskie 80, kapusta czerwona gotowana 60g, kompot mix owocowy 150ml,
|
Kolorowa galaretka 150g, Woda- 200ml |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
21.02.2025 piątek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -powidła śliwkowe 10g, -herbata/kawa 200ml,
|
Woda-200ml Jabłko 50g, |
Zupa- krem z ciecierzycy na w.m.w 180ml II danie- knedle z truskawkami i masełkiem 150g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Serek waniliowy 100g, woda 200ml |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
24.02.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - ser biały 20g, -szczypiorek 10g, -rzodkiewka 10g, -herbata 200ml,
|
Mini marchewki 50g, woda 200ml |
Zupa- ziemniaczana na w.m.w 180ml II danie – gulasz wołowo-wieprzowy 50g, kasza pęczak 80, kapusta kiszona gotowana 60g, kompot śliwkowy 150ml |
Kaszka manna z jabłkiem i cynamonem 120g woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
25.02.2025 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka drobiowa 30g, -kiszony ogórek 15g, -kawa /herbata 200ml, |
woda 200ml, jabłko-50g,
|
Zupa- wiedeńska na w.m.w 180ml II danie- mielone 50g, ziemniaki 80g, sur litewska (kapusta pekińska, ogórek zielony, konserwowy, jogurt) 60g, kompot porzeczkowy 150ml |
Banan 150g, Woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
26.02.2025 środa |
- rogale maślane-60g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 150ml/ mleko kokosowe -herbata 200ml, |
-woda 200ml, biszkopty 50g, |
Zupa- rybna z łososiem i miruną na w.w 180ml II danie- kluski leniwe z masełkiem 150g, kompot truskawkowy 150ml, |
Mus owocowy 150g, woda 200ml,
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
27.01.2025 czwartek
|
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -pasta mięsna 50g, -papryka 10g, -herbata 200ml |
-woda 200ml, chrupki kukurydziane 30g, |
Zupa- pomidorowa z makaronem na w.m.w 150ml, II danie- gzika ze szczypiorkiem 50g, ziemniaki z koperkiem 80g, kompot mix owocowy, 150ml |
Pączek (w.w) 120g, woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
28.02.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -pasta jajeczna 20g, - szczypiorek 5g, -papryka czerwona 10g, -herbata/kawa zbożowa/ mleko kokosowe 200ml |
-woda 200ml, Brokuł 50g,
|
Zupa- krupnik z kaszą jaglaną 180ml na w.m.w II danie- pulpety w sosie pomidorowy 50g, makaron wieloziarnisty 80g, sur z ogórka 60g, kompot wiśniowy 150ml
|
Kisiel owocowy 150ml, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ