Wtorek, 8.10.2024
Name days: Brygida / Pelagia / Marcin
Idź do strony głównej Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Jadłospis

Wersja do wydrukuWersja PDF

Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,

Jadłospis dekadowy 30.09-11.10.2024

DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

MISIE- posiłki rozdrobnione

 

PODWIECZOREK

30.09.2024

poniedziałek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-żółty ser- 20g

-papryka- 20g

-kakao/ herbata 150ml

Woda 150ml,

Mini marchewki 50g

 

Zupa- ogórkowa na w.m.w 180ml

II danie- kotlet jajeczny 50g, ziemniaki 80g, kalafior 60g, kompot owocowy 200ml

Zupa- jarzynowa na w.m.w 150ml

II danie- ziemniaki 60g, kotlet jajeczny- 40g, kalafior -50g, kompot owocowy 200ml

woda- 200ml,

arbuz 80g

alergeny

1,3, 7,9,*

 

 

 

 

1.10.2024

wtorek

-pieczywo zwykłe, mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka gotowana z kurczaka- 20g

-pomidor- 20g,

-ogórek zielony 20g,

-kawa /herbata 150ml,

Woda 150ml,

Chrupki kukurydziane 50g

Zupa –wiedeńska na w.m.w 180ml

II danie- gulasz wieprzowy 50g, szagówki dyniowe 80g, czerwona gotowana kapusta  50g, kompot ze śliwki 200ml

 

Zupa –krem z dyni na w.m.w 150ml

II danie- gulasz wieprzowy (rozdrobniony) 40g, kuskus 60g, sur. marchewka z brzoskwinią, kompot ze śliwki 200ml

 

woda 200ml,

jogurt z owocami (brzoskwinia, truskawka) 150ml,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

2.10.2024

środa

- rogaliki maślane-60g

-masło/margaryna roślinna 5g,

-zupa mleczna z gwiazdeczkami /mleko kokosowe 200ml

-herbata 150ml

Woda- 200ml,

jabłuszko z biszkoptem około 100g

Zupa- pomidorowa z makaronem na w.m.w 180ml

II danie- filet drobiowy w panierce 50g, ziemniaki puree 80g, sur. litewska (kapusta litewska, ogórek zielony, konserwowy, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml,

 

Zupa- pomidorowa z makaronem w.m.w-150ml

II danie- ziemniaki puree -60g, filet drobiowy panierowany - 40g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Kisiel owocowy 120g,

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

3.10.2024

czwartek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- paprykarz (wyrób własny, ryba, ryż, pomidor, marchewka, pietruszka) 50g,

-herbata 200ml,

Woda -200ml,

Jabłuszka,

Zupa- z rosół z makaronem w.m.w-180ml

II danie- ryż -80g, potrawka z kurczaka- 50g, sur. z marchewką i brzoskwinią 50g, kompot mix owocowy 150ml,

Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml

II danie- potrawka z kurczaka 40g, ryż 60g, sur z marchewki i brzoskwini 40g, kompot mix owocowy 150ml,

Budyń z jagodami 120g,

Woda- 200ml

alergeny

1,3,4,7,9,*

 

 

 

 

4.10.2024

piątek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-sałatka warzywna (w.w., marchewka, pietruszka, ziemniak, kukurydza, por, groszek zielony) 100g,

-kawa/herbata 200ml,

Woda -200ml,

Biszkopciki,

Zupa- fasolowa na w.m.w 180ml

II danie- gzika ze szczypiorem 60g, ziemniaki z koperkiem 80g, kompot wiśniowy 150ml

Zupa- fasolowa na w.m.w 150ml

II danie- gzika ze szczypiorem 50g, ziemniaki z koperkiem 60g, kompot wiśniowy 150ml

Bułeczki maślane (w.w) 100g, woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

7.10.2024

poniedziałek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- dżem niskosłodzony trzy rodzaje, (truskawka, morela, wiśnia 20g do wyboru)

-herbata 200ml,

chrupki kukurydziane 20g , woda 200ml

Zupa- krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 180ml

II danie – pyzy z sosem truskawkowym 120g, kompot śliwkowy 150ml

Zupa- krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 150ml

II danie – makaronik ryżowy 60g, jajeczko na masełku 40g, kalafior 50g, kompot śliwkowy 150ml 

Jabłko 100g

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9,*

 

 

 

 

8.10.2024

wtorek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka konserwowa 30g,

-papryka 15g,

-kakao/herbata 200ml,

woda 200ml,

brokułek- różyczka-50g,

 

Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml

II danie- pulpeciki w sosie koperkowym 50g, ziemniaki 80g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml

Zupa-rosół z kluseczkami ryżowymi na w.m.w 150ml

II danie- pulpeciki w sosie koperkowym 40g, ziemniaki 60g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml,

Koktajl egzotyczny (w.w, banan, brzoskwinia, ananas) 100g,

Woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

9.10.2024

środa

- rogale maślane-60g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- zupa mleczna z pł. kukurydzianymi /mleko kokosowe 150g,

-herbata 200ml,

-woda 200ml,

Tarte jabłko z biszkoptami

Zupa- dyniowa na w.m.w 180ml

II danie- rybka-pulpecik 60g, ziemniaki 80g, sur. koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 50g, kompot truskawkowy 150ml,

Zupa- dyniowa na w.m.w,

II danie- rybka-pulpecik 40g, ziemniaki 80g, brokuł 50g, kompot truskawkowy 150ml,

Galaretka owocowa 150g,

woda 200ml,

 

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

 

10.10.2024

czwartek

 

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-pasta jajeczna 50g,

-ogórek zielony 20g,

-szczypiorek 10g,

-herbata 200ml

-woda 200ml,

chrupki kukurydziane 30g,

Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml,

II danie- schab w sosie własnym 60g, kasza jęczmienna 80g, sur. meksykańska(kap.pekińska, marchew, ogórek zielony i konserwowy, papryka, fasola czerwona konserwowa, kukurydza, jogurt) 60g, kompot mix owocowy, 150ml

Zupa- jarzynowa na w.m.w 150ml,

II danie- kasza jęczmienna 60g,  schab w sosie własnym 40g,  bukiet warzyw 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Ryż z cynamonem i prażonym jabłuszkiem 120g, woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

11.10.2024

piątek

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-sałatka makaronowa (w.w., makaron ryżowy, kukurysza, szynka konserwowa, żółty ser, koper, jogurt) 100g,

-herbata/mleko 200ml

-woda 200ml,

Banan 60g,

 

 

Zupa- buraczkowa z makaronem 180ml na w.m.w

II danie- kluski leniwe z masełkiem 150g, kompot wiśniowy 150ml

 

Zupa- warzywny 150ml na w.m.w

II danie- kluseczki leniwe z masełkiem 120g, kompot wiśniowy 150ml

 

Rogalik (w.w.) 120g

Woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne

9.Seler i produkty pochodne;

10.Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia

13.Łubin i produkty pochodne;

14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.

 

Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.

 

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

 

   DZIENNA  STAWKA  ŻYWIENIOWA  WYNOSI  7.00 ZŁ

Galeria Zdjęć