Czwartek, 21.11.2024
Name days: Janusz / Maria / Regina
Idź do strony głównej Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Jadłospis

Wersja do wydrukuWersja PDF

Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,

Jadłospis dekadowy 11-22.11.2024

DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

MISIE- posiłki rozdrobnione

 

PODWIECZOREK

11.11.2024

poniedziałek

Dzień Niepodległości

 

 

 

 

 

 

alergeny

 

 

 

 

 

12.11.2024

wtorek

-pieczywo zwykłe, mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- ser żółty 20g

-pomidor- 20g,

-ogórek zielony 20g,

-kawa /herbata 150ml,

Woda 150ml,

Chrupki kukurydziane 50g

Zupa –krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 180ml

II danie- kotlet z jaja 50g, ziemniaki 80g, gotowana marchewka 50g, kompot ze śliwki 200ml

 

Zupa –krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 150ml

II danie- kotlet z jaja 40g, ziemniaki 60g, gotowana marchewka 50g kompot ze śliwki 200ml

 

woda 200ml,

jabłko 150g

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

13.11.2024

środa

- rogaliki maślane-60g

-masło/margaryna roślinna 5g,

-zupa mleczna gumisiowa /mleko kokosowe 200ml

-herbata 150ml

Woda- 200ml,

Biszkopty  50g

Zupa- ryżanka na w.m.w 180ml

II danie- karkówka w sosie własnym 50g, kluski śląskie 80g, gotowana czerwona kapusta 60g, kompot wiśniowy 150ml,

 

Zupa- ryżanka w.m.w-150ml

II danie- kluski śląskie -60g, karkówka w sosie własnym- 40g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Kisiel owocowy 150ml

woda 200ml

 

 

 

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

14.11.2024

czwartek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-sałatka makaronowa (zielony ogórek, ser żółty, jajko, groszek zielony)

-herbata 200ml,

Woda -200ml,

Brokuł 50g,

Zupa- rosół z makaronem w.m.w-180ml

II danie- filecik drobiowy 50g, ziemniaki 80g, sur celesław60g, kompot mix owocowy 150ml,

Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml

II danie- filecik drobiowy 40g, ziemniaki 80g, sur z zielonego ogórka 50g,, kompot mix owocowy 150ml,

Kaszka manna z jabłkiem i cynamonem  150g,

Woda- 200ml

alergeny

1,3,7,9,*

 

 

 

 

15.11.2024

piątek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

-paprykarz 20g (ryż, ryba, pomidory) w.w.

-herbata 200ml,

 

Woda-200ml

Jabłko 50g,

Zupa- kapuśniak na w.m.w 180ml

II danie- pierogi leniwe z masełkiem 180g, kompot śliwkowy 150ml,

 

Zupa-kapuśniak na w.m.w. 150ml

II danie pierogi leniwe z masełkiem 150g, kompot śliwkowy 150ml,

Bułeczki maślane (w.w)

alergeny

1,3,4,7,9,*

 

 

 

 

18.11.2024

poniedziałek

-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- ser biały 20g,

-szczypiorek 10g,

-herbata 200ml,

Mini marchewki 50g, woda 200ml

Zupa- krupnik z kaszą jaglaną na w.m.w 180ml

II danie – kluski łyżką kładzione 120g, kiszona gotowana kapusta 50g, kompot śliwkowy 150ml

Zupa- krupnik z kaszą jaglaną 150ml

II danie – kuskus 60g, jajeczko na masełku 40g, bukiet warzyw 50g, kompot śliwkowy 150ml 

Mus owocowy 120g

woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9,*

 

 

 

 

19.11.2024

wtorek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka konserwowa 30g,

-papryka 15g,

-kakao/herbata 200ml,

woda 200ml,

jabłko-50g,

 

Zupa- kalafiorowa na w.m.w 180ml

II danie- pulpet w sosie pomidorowym 50g, makaron kokardki 80g, sur z ogórka 50g, kompot śliwkowy 150ml

Zupa- kalafiorowa na w.m.w 150ml

II danie- pulpet w sosie pomidorowym 40g, makaron kokardki 60g, tarty ogórek zielony 50g, kompot śliwkowy 150ml,

banan 100g,

Woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

20.11.2024

środa

- rogale maślane-60g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- zupa mleczna gwiazdeczkowa/mleko kokosowe 150g,

-herbata 200ml,

-woda 200ml, biszkopty 50g,

Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml

II danie- ryba-pulpet 60g, ziemniaki 80g, sur koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 50g, kompot truskawkowy 150ml,

Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 150ml

II danie- ryba pulpet 40g, ziemniaki 80g, sur koperkowa 40g, kompot truskawkowy 150ml,

Galaretka owocowa 150g,

woda 200ml,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

21.11.2024

czwartek

 

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-pasta z ciecierzycy 20g,

-papryka10g,

-herbata 200ml

-woda 200ml,

chrupki kukurydziane 30g,

Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 150ml,

II danie- biodrówka w sosie własnym 60g, ziemniaki 80g, buraczki 60g, kompot mix owocowy, 150ml

Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 130ml,

II danie- ziemniaki 60g, biodrówka w sosie własnym 40g, buraczki 50g, kompot wiśniowy 150ml,

Budyń śmietankowy z jagodami 120g, woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

22.11.2024

piątek

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5g,

-sałatka warzywna (marchewka, ziemniaki, cebula, jajko, kukurydza) 120g,

-herbata/mleko 200ml

-woda 200ml,

Brokuł 50g,

 

 

Zupa- ogórkowa 180ml na w.m.w

II danie- gzika ze szczypiorem 80g, ziemniaki z koprem  80g,  kompot wiśniowy 150ml

 

Zupa—ogórkowa 150ml na w.m.w

II danie- gzika ze szczypiorem 60g, ziemniaki 60g, kompot wiśniowy 150ml

 

Drożdżówka z kruszonką  (w.w.) 120g

Woda 200ml

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne

9.Seler i produkty pochodne;

10.Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia

13.Łubin i produkty pochodne;

14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.

 

Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.

 

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

 

   DZIENNA  STAWKA  ŻYWIENIOWA  WYNOSI  7.00 ZŁ

Galeria Zdjęć