Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 30.09-11.10.2024
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
MISIE- posiłki rozdrobnione
|
PODWIECZOREK |
30.09.2024 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -żółty ser- 20g -papryka- 20g -kakao/ herbata 150ml |
Woda 150ml, Mini marchewki 50g
|
Zupa- ogórkowa na w.m.w 180ml II danie- kotlet jajeczny 50g, ziemniaki 80g, kalafior 60g, kompot owocowy 200ml |
Zupa- jarzynowa na w.m.w 150ml II danie- ziemniaki 60g, kotlet jajeczny- 40g, kalafior -50g, kompot owocowy 200ml |
woda- 200ml, arbuz 80g |
alergeny |
1,3, 7,9,* |
|
|
|
|
1.10.2024 wtorek |
-pieczywo zwykłe, mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka gotowana z kurczaka- 20g -pomidor- 20g, -ogórek zielony 20g, -kawa /herbata 150ml, |
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa –wiedeńska na w.m.w 180ml II danie- gulasz wieprzowy 50g, szagówki dyniowe 80g, czerwona gotowana kapusta 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
Zupa –krem z dyni na w.m.w 150ml II danie- gulasz wieprzowy (rozdrobniony) 40g, kuskus 60g, sur. marchewka z brzoskwinią, kompot ze śliwki 200ml
|
woda 200ml, jogurt z owocami (brzoskwinia, truskawka) 150ml,
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
2.10.2024 środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna z gwiazdeczkami /mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml |
Woda- 200ml, jabłuszko z biszkoptem około 100g |
Zupa- pomidorowa z makaronem na w.m.w 180ml II danie- filet drobiowy w panierce 50g, ziemniaki puree 80g, sur. litewska (kapusta litewska, ogórek zielony, konserwowy, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Zupa- pomidorowa z makaronem w.m.w-150ml II danie- ziemniaki puree -60g, filet drobiowy panierowany - 40g, brokuł 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Kisiel owocowy 120g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
3.10.2024 czwartek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - paprykarz (wyrób własny, ryba, ryż, pomidor, marchewka, pietruszka) 50g, -herbata 200ml, |
Woda -200ml, Jabłuszka, |
Zupa- z rosół z makaronem w.m.w-180ml II danie- ryż -80g, potrawka z kurczaka- 50g, sur. z marchewką i brzoskwinią 50g, kompot mix owocowy 150ml, |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml II danie- potrawka z kurczaka 40g, ryż 60g, sur z marchewki i brzoskwini 40g, kompot mix owocowy 150ml, |
Budyń z jagodami 120g, Woda- 200ml |
alergeny |
1,3,4,7,9,* |
|
|
|
|
4.10.2024 piątek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -sałatka warzywna (w.w., marchewka, pietruszka, ziemniak, kukurydza, por, groszek zielony) 100g, -kawa/herbata 200ml, |
Woda -200ml, Biszkopciki, |
Zupa- fasolowa na w.m.w 180ml II danie- gzika ze szczypiorem 60g, ziemniaki z koperkiem 80g, kompot wiśniowy 150ml |
Zupa- fasolowa na w.m.w 150ml II danie- gzika ze szczypiorem 50g, ziemniaki z koperkiem 60g, kompot wiśniowy 150ml |
Bułeczki maślane (w.w) 100g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
7.10.2024 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - dżem niskosłodzony trzy rodzaje, (truskawka, morela, wiśnia 20g do wyboru) -herbata 200ml, |
chrupki kukurydziane 20g , woda 200ml |
Zupa- krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 180ml II danie – pyzy z sosem truskawkowym 120g, kompot śliwkowy 150ml |
Zupa- krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 150ml II danie – makaronik ryżowy 60g, jajeczko na masełku 40g, kalafior 50g, kompot śliwkowy 150ml |
Jabłko 100g woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
|
8.10.2024 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa 30g, -papryka 15g, -kakao/herbata 200ml, |
woda 200ml, brokułek- różyczka-50g,
|
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml II danie- pulpeciki w sosie koperkowym 50g, ziemniaki 80g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml |
Zupa-rosół z kluseczkami ryżowymi na w.m.w 150ml II danie- pulpeciki w sosie koperkowym 40g, ziemniaki 60g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml, |
Koktajl egzotyczny (w.w, banan, brzoskwinia, ananas) 100g, Woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
9.10.2024 środa |
- rogale maślane-60g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna z pł. kukurydzianymi /mleko kokosowe 150g, -herbata 200ml, |
-woda 200ml, Tarte jabłko z biszkoptami |
Zupa- dyniowa na w.m.w 180ml II danie- rybka-pulpecik 60g, ziemniaki 80g, sur. koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 50g, kompot truskawkowy 150ml, |
Zupa- dyniowa na w.m.w, II danie- rybka-pulpecik 40g, ziemniaki 80g, brokuł 50g, kompot truskawkowy 150ml, |
Galaretka owocowa 150g, woda 200ml,
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
10.10.2024 czwartek
|
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -pasta jajeczna 50g, -ogórek zielony 20g, -szczypiorek 10g, -herbata 200ml |
-woda 200ml, chrupki kukurydziane 30g, |
Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml, II danie- schab w sosie własnym 60g, kasza jęczmienna 80g, sur. meksykańska(kap.pekińska, marchew, ogórek zielony i konserwowy, papryka, fasola czerwona konserwowa, kukurydza, jogurt) 60g, kompot mix owocowy, 150ml |
Zupa- jarzynowa na w.m.w 150ml, II danie- kasza jęczmienna 60g, schab w sosie własnym 40g, bukiet warzyw 50g, kompot wiśniowy 150ml, |
Ryż z cynamonem i prażonym jabłuszkiem 120g, woda 200ml, |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
11.10.2024 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -sałatka makaronowa (w.w., makaron ryżowy, kukurysza, szynka konserwowa, żółty ser, koper, jogurt) 100g, -herbata/mleko 200ml |
-woda 200ml, Banan 60g,
|
Zupa- buraczkowa z makaronem 180ml na w.m.w II danie- kluski leniwe z masełkiem 150g, kompot wiśniowy 150ml
|
Zupa- warzywny 150ml na w.m.w II danie- kluseczki leniwe z masełkiem 120g, kompot wiśniowy 150ml
|
Rogalik (w.w.) 120g Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ