
Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 24.11-5.12.2025
|
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
24.11.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -powidła śliwkowe 10g, -kakao/ herbata 150ml |
Woda 150ml, Mini marchewki 50g
|
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml II danie- leniwe kluski z masełkiem 200g, kompot owocowy 200ml |
woda- 200ml, banan 120g |
|
alergeny |
1,3, 7,9,* |
|
|
|
|
25.11.2025 wtorek |
- pieczywo zwykłe-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka drobiowa 20g -pomidor- 20g, -ogórek zielony 20g, -kawa /herbata 150ml, |
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa – brokułowa na w.m.w 180ml II danie- spaghetti 50g, makaron 80g, sur z ogórka 50g, kompot ze śliwki 200ml
|
woda 200ml, Lubiś 120g, |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
26.11.2025 Środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna z gwiazdeczkami/mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml
|
Woda- 200ml, Brokuł 50g |
Zupa- krem dyniowy na w.m.w 180ml II danie- schab w panierce 60g, ziemniaki puree 80g, sur z kiszonej kapusty 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Owoc- jabłko150g, woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
27.11.2025 czwartek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - sałatka brokułowa (brokuł, jajko, ogórek zielony, papryka, cebulka) -herbata/kawa zbożowa 200ml,
|
Woda -200ml, Jabłuszka 50g |
Zupa- jarzynowa w.m.w-180ml II danie- kluski śląskie -80g, indyk po neapolitańsku- 50g, czerwona gotowana kapusta 50g, kompot mix owocowy 150ml, |
Kaszka manna jabłko z cynamonem (w.w) 150ml, Woda- 200ml |
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
|
28.11.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - żółty ser 15g, -papryka czerwona 10g, -kawa/herbata 200ml, |
Woda -200ml, Biszkopciki 50g, |
Zupa- czerwony barszczyk z makaronem na w.m.w 180ml II danie- ryba-pulpet 60g, ziemniaki 80g, sur koperkowa (kapustę pekińską, koper) kompot wiśniowy 150ml |
Drożdżówka z kruszonką 120g (w.w) woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
1.12.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - pasta jajeczna 20g, -szczypiorek 5g -zielony ogórek 10g -herbata /kakao 200ml,
|
chrupki kukurydziane 20g , woda 200ml |
Zupa- ogórkowa na w.m.w 180ml II danie – pierogi z serem 150g, kompot śliwkowy 150ml |
Zestaw owocowy (gruszka, jabłko, śliwka) 100g woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
|
2.12.2025 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa 30g, -papryka 15g, -sałata lodowa 20g -kakao/herbata 200ml, |
woda 200ml, brokuł 50g
|
Zupa- warzywna na w.m.w 180ml II danie-gulasz wiep-wołowy 60g, kasza jaglana 80g, buraczki 50g, kompot śliwkowy 150ml |
babeczki 120g, Woda 200ml, |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
3.12.2025 środa |
- rogale maślane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - zupa mleczna z pł. kukurydzianymi/ mleko kokosowe 150g, -herbata 200ml, |
-mini marchewki, /woda 200ml,
|
Zupa- wiedeńską na w.m.w 150ml II danie- mielone 60g, ziemniaki 80g, marchewka gotowana 60g, kompot truskawkowy 150ml, |
Kisiel owocowy 120ml, woda 200ml,
|
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
4.12.2025 czwartek
|
-rogalik maślany 60g, -masło/margaryna roślinna 5, -pasta rybna 30g, -żółta papryka 20g, -herbata 200ml |
-woda 200ml, Chrupki kukurydziane, |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 180ml, II danie- ryż 80g, potrawka z kurczaka 60g, bukiet warzyw 60g, kompot mix owocowy, 150ml |
Koktajl banonowo-truskawkowy (w.w) woda 200ml, |
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
|
5.12.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -sałatka warzywna (jajko, marchew, pietruszka, por, ogórek kiszony, kukurydza, groszek) -herbata 200ml |
-woda 200ml, jabłko
|
Zupa- pomidorowa z makaronem 180ml na w.m.w II danie kotlet z jajka 60g, ziemniaki 80g, sur. meksykańska (kapusta pekińska, fasola czerwona, kukurydza, ogórek kiszony, kinserwowy, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml
|
Piernik 120g wyrób własny Woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
|
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
|
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ