
Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 8-19.12.2025
|
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
8.12.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -dżem niskosłodzony 10g, -kakao/ herbata 150ml |
Woda 150ml, Mini marchewki 50g
|
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml II danie- kluski łyżką kładzione 150g, kiszona gotowana kapusta 60g, kompot owocowy 200ml |
woda- 200ml, zestaw owocowo-warzywny, 120g |
|
alergeny |
1,3, 7,9,* |
|
|
|
|
9.12.2025 wtorek |
- pieczywo zwykłe-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka drobiowa 20g -pomidor- 20g, -ogórek zielony 20g, -kawa /herbata 150ml, |
Woda 150ml, Chrupki kukurydziane 50g |
Zupa – rosół z makaronem na w.m.w 180ml II danie- filet drobiowy 50g, ziemniaki 80g, sur włoska(kapusta pekińska, pomidor, ogórek) 50g, kompot ze śliwki 200ml |
woda 200ml, galaretka owocowa 120g, |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
10.12.2025 Środa |
- rogaliki maślane-60g -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna gumisiowa/mleko kokosowe 200ml -herbata 150ml |
Woda- 200ml, Brokuł 50g |
Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml II danie- gołąbki po poznańsku 60g, makaron 80g, sur z ogórka 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Chałka 150g, woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
11.12.2025 czwartek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - paprykarz (ryba, ryż, pomidory) 20g, -herbata/kawa zbożowa 200ml,
|
Woda -200ml, Jabłuszka 50g |
Zupa- krem brokułowy w.m.w-150ml II danie- kasza jaglana -80g, gulasz po neapolitańsku- 50g, sur czelesław (kapusta pekińska, marchewka olej) 50g, kompot mix owocowy 150ml, |
Kaszka manna z jagodami (w.w) 150ml, Woda- 200ml |
|
alergeny |
1,3,4,7,9,* |
|
|
|
|
12.12.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - humus 20g, -papryka żółta, czerwona 20g -kawa/herbata 200ml,
|
Woda -200ml, Biszkopciki 50g, |
Zupa- warzywna z ciecierzycą na w.m.w 180ml II danie- pyzy z sosem truskawkowym 200g, kompot wiśniowy 150ml |
Koktajl owocowy (banan, pomarańcz) 120g (w.w) woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
15.12.2025 poniedziałek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - powidła śliwkowe 20g, -herbata /kakao 200ml,
|
chrupki kukurydziane 20g , woda 200ml |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml II danie – gzika z szczypiorkiem 100g, ziemniaki z koperkiem 110g, kompot śliwkowy 150ml |
Kisiel owocowy 120g woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
|
16.12.2025 wtorek |
- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa 30g, -papryka 15g, -sałata lodowa 20g -kakao/herbata 200ml, |
woda 200ml, brokuł 50g
|
Zupa- wiedeńska na w.m.w 180ml II danie-mielone 60g, ziemniaki 80g, sur z marchwi i brzoskwini 50g, kompot śliwkowy 150ml |
banan 120g, Woda 200ml, |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
17.12.2025 środa Wigilia |
- rogale maślane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -mleko/mleko ryżowe 200ml -herbata 200ml, |
-mini marchewki, /woda 200ml,
|
Zupa- czerwony barszcz z makaronem na w.m.w 150ml II danie- rybka 60g, ziemniaki 80g, kapusta z grochem 60g, kompot truskawkowy 150ml, |
Pierniki 80g, Mandarynka 80g, woda 200ml,
|
|
alergeny |
1, 3, 4,7, 9, * |
|
|
|
|
18.12.2025 czwartek
|
-rogalik maślany 60g, -masło/margaryna roślinna 5, -pasta jajeczna 30g, -szczypior 10g, -ogórek zielony 20g -herbata 200ml |
-woda 200ml, Chrupki kukurydziane, |
Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 180ml, II danie- ziemniaki 80g, biodrówka w sosie musztardowym 60g, buraczki 60g, kompot mix owocowy, 150ml |
Budyń śmietankowy z malinami 150g, woda 200ml, |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
19.12.2025 piątek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5, -sałatka warzywna (jajko, marchew, pietruszka, por, ogórek kiszony, kukurydza, groszek) -herbata 200ml |
-woda 200ml, jabłko
|
Zupa- ogórkowa 180ml na w.m.w II danie- naleśniki 180g, sos truskawkowy 20g, kompot wiśniowy 150ml
|
Babeczki z marchewką 150g, Woda 200ml |
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
|
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
|
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ