Poniedziałek, 19.5.2025
Name days: Iwona / Piotr / Mikołaj
Idź do strony głównej Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Żłobek Gminny w Nowych Skalmierzycach

Jadłospis

Wersja do wydrukuWersja PDF

Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,

Jadłospis dekadowy 12-23.05.2025

DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

12.05.2025

poniedziałek

-pieczywo mieszane, zwykłe 40g

-masło/margaryna roślinna 5g,

-ser żółty 20g,

-pomidor malinowy 20g

- kakao/mleko kokosowe 150ml, herbata

-woda 150ml,

-jabłko 50g,

 

Zupa-z kalarepy na w.m.w 180ml

II danie- schab w sosie własnym 50g, kasza pęczak 80g, sur z kiszonej kapusty 60g, kompot truskawkowy 200ml

 

Woda 200ml

jogurt owocowy 150ml,  

alergeny

1,3,7,9,*

 

 

 

13.05.2025

wtorek

-pieczywo zwykłe, mieszane-40g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka delikatesowa 20g,

-papryka 10g,  

-kawa /herbata 150ml,

 

Woda 150ml,

Chrupki kukurydziane 50g

Zupa – ryżanka na w.m.w 180ml

II danie- udka w marynacie ziołowo-miodowej 50g, ziemniaki 80g, sur z marchwi i brzoskwini 60g, kompot ze śliwki 200ml

 

Woda 200ml,

banan 120g,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

14.05.2025

Środa

 

 

- rogalik maślany -40g

-masło/margaryna roślinna 5g,

- zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 150ml

-herbata 150ml

 

Woda- 200ml,

biszkopty 50g

Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml

II danie- ryby pulpecik 50g, ziemniaki 80g, sur koperkowa (kapusta pekińska, koper, jogurt) 60g, kompot wiśniowy 150ml,

 

Woda 200ml

jabłko 150g,

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

15.05.2025

czwartek

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5g,

-sałatka makaronowa (makaron ryżowy, ser żółty, szynka, kukurydza, pora, zielony ogórek) 120g

- herbata 200ml,

 

Woda 200ml,

Brokuł 50g,

Zupa- rosół z kluseczkami na w.m.w 180ml

II danie- pulpeciki w sosie koperkowym 50g, ziemniaki 80g, buraczki 60g, kompot wieloowocowy 150ml

 

Woda 200ml, kisiel owocowy 150ml

alergeny

1,3,7,9, *

 

 

 

16.05.2025

piątek

- pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/ margaryna roślinna 5g,

-humus warzywny 20g,

-papryka 10g,

-zielony ogórek 10g,

 

Woda 200ml

Biszkopty 50g,

Zupa- ogórkowa na w.m.w. 180ml

II danie- kluski leniwe z masełkiem 180g, kompot wiśniowy 150ml

Woda 200ml,

Chałka drożdżowa 200g,

alergeny

1,3,7,9, *

 

 

 

19.05.2025

poniedziałek

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5g,

-dżem niskosłodzony truskawkowy 20g,

-herbata /mleko 200ml

 

Woda 200ml,

Mini marchewki 50g,

Zupa- grochówka na w.m.w 180ml

II danie- kluski łyżką kładzione  150g, kiszona gotowana kapusta 60g, kompot truskawkowy 150ml,

 

Woda 200ml,

Jabłko 150g

 

 

alergeny

1,3,7,9,*

 

 

 

20.05.2025

wtorek

- pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane 35g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- szynka drobiowa 20g,

-zielony ogórek 10g,

-ogórek kiszony 10g,

-kawa /herbata 200ml,

 

woda 200ml,

jabłko-50g,

 

Zupa- kalafiorowa na w.m.w 150ml

II danie- kotlety mielone wieprzowo-drobiowe 50g, ziemniaki 80g, sur. czelesław (biała kapusta, marchewka, oliwa), kompot porzeczkowy 150ml

 

Woda 200ml,

Budyń śmietankowy z jagodami 150g,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

21.05.2025

środa

- rogale maślane-60g

-masło/margaryna roślinna- 5g,

- zupa mleczna z zacierką 150ml/ mleko kokosowe

-herbata 200ml,

-woda 200ml, biszkopty 50g,

Zupa- ziemniaczana na w.m.w 180ml

II danie- indyk w sosie ziołowo-śmietanowym 50g, ryż 80g, brokuł 80g, kompot truskawkowy 150ml,

 

Racuszki jogurtowe z sosem truskawkowym 150g,

woda 200ml,

 

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

22.05.2025

czwartek

 

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5,

-biały ser 30g

-szczypior 10g,

-rzodkiewka 20g

-herbata 200ml, kakao 200ml

 

-woda 200ml,

chrupki kukurydziane 30g,

Zupa- biały barszcz z makaronem na w.m.w 150ml,

II danie- biodrówka w sosie własnym 50g, ziemniaki 80g, bukiet warzyw 60g, kompot mix owocowy, 150ml

Kolorowa galaretka 150g, woda 200ml,

alergeny

1, 3, 7, 9, *

 

 

 

23.05.2025

piątek

-pieczywo zwykłe, mieszane 35g,

-masło/margaryna roślinna 5g,

-pasta z makreli 30g

-kiszony ogórek 20g,

-herbata 200ml

 

-woda 200ml,

Brokuł 50g,

 

 

Zupa- buraczkowa z makaronem 180ml na w.m.w

II danie- gzika ze szczypiorkiem 80g, ziemniaki z masełkiem i koprem 100g, kompot wiśniowy 150ml

 

Mufiny marchewkowe 150g,

Woda 200ml

alergeny

1, 3, 4, 7, 9, *

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne

9.Seler i produkty pochodne;

10.Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia

13.Łubin i produkty pochodne;

14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.

 

Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.

 

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

 

   DZIENNA  STAWKA  ŻYWIENIOWA  WYNOSI  7.00 ZŁ

Galeria Zdjęć