Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis 7-11.07.2025
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
07.07.2025 poniedziałek |
-pieczywo mieszane, zwykłe 40g -masło/margaryna roślinna 5g, -ser biały 20g, -szczypiorek 5g, -zielony ogórek 10g - kakao/mleko kokosowe 150ml, herbata |
-woda 150ml,
|
Zupa- krupnik z kaszą jglaną na w.m.w 180ml II danie- pyzy z sosem truskawkowym 180g, kompot mix owocowy 200ml
|
Woda 200ml banan 150g, |
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
08.07.2025 wtorek |
-pieczywo zwykłe, mieszane-40g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka gotowana 30g, -pomidor 10g, -herbata 150ml,
|
Woda 150ml,
|
Zupa – krem brokułowo-szpinakowy na w.m.w 150ml II danie- kotlety mielone 50g, młode ziemniaki 80g, kapusta biała gotowana 60g, kompot ze śliwki 200ml
|
Woda 200ml, Jabłko/banan 100g,
|
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
09.07.2025 Środa
|
- rogalik maślany -40g -masło/margaryna roślinna 5g, - dżem niskosłodzony 20g -herbata
|
Woda- 200ml,
|
Zupa- ryżanka na w.m.w 180ml II danie- udka w marynacie miodowo-ziołowej 50g, ziemniaki 80g, sur z kapusty pekińskiej 60g, kompot wiśniowy 150ml,
|
Woda 200ml Budyń śmietankowy z jagodami 150g, |
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
10.07.2025 czwartek |
-pieczywo zwykłe, mieszane 40g, -masło/margaryna roślinna 5g, -pasta jajeczna 30g, -papryka czerwona 20g, -szczypiorek 10g, - herbata 200ml,
|
Woda 200ml,
|
Zupa- jarzynowa na w.m.w 180ml II danie- gulasz wieprzowo-wołowy 50g, kasza pęczak 80g, buraczki 60g, kompot mix owocowy 150ml
|
Woda 200ml, ciasto 150g (w.w) |
alergeny |
1,3,7,9, * |
|
|
|
11.07.2025 piątek |
- pieczywo zwykłe, mieszane 40g, -masło/ margaryna roślinna 5g, -paprykarz 30g, -herbata 200ml, |
Woda 200ml, |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w. 180ml II danie- gzika ze szczypiorem 80g, ziemniaki z koperkiem 100g, kompot wiśniowy 150ml |
Woda 200ml, Musiki owocowe 150g, |
alergeny |
1,3,4,7,9, * |
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ